Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Wat is Lymfoedeem: 

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, door

bestraling, trauma of aangeboren. Lymfoedeem geeft een (lood)zwaar gevoel in het aangedane deel van het lichaam, stijve/pijnlijke gewrichten en verminderde mobiliteit.


Behandelmogelijkheden: 


Compressietherapie: Door middel van het aanleggen van bandages wordt een continue druk van buitenaf aangebracht zodat het uittreden van vocht tegengegaan wordt om de afname in vocht omvang zo snel mogelijk te realiseren. Wanneer de omvang van been of arm stabiel is kan er een therapeutische steunkous aangemeten worden.


Manuele Lymfdrainage: Dit is een zachte massagetechniek die gericht is op het stimuleren van de afvoer van lymfvocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.


Oefentherapie: Door het lymfoedeem is er in veel gevallen ook een verminderde bewegingsmogelijkheid en/of verminderde spierkracht. Door gerichte oefentherapie kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.


Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van het lymfvocht.


Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een rekbare tape, die de huid feitelijk iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt. Aanleren van zelfmanagement: Indien mogelijk wordt ter aanvulling op de therapie geleerd zichzelf te masseren, te bandageren en/of te tapen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee om de ontstane verbeteringen te onderhouden of te vergroten.